Τρίαθλο
ΤTρίαθλοΤρόπος ζωής για μένα
ΡΡόδοςΤο πρώτο μου Παγκόσμιο κύπελλo
IIκανόςΟ σπουδαιότερος έλληνας Τριαθλητής και τώρα προπονητής Βασίλης Κρομμύδας
ΑAθήναΕκεί κάνω τη χειμερινή μου προετοιμασία
ΘΘάρροςΟ ιδανικός τρόπος επιβίωσης στον αγώνα
ΛΛονδίνο 2012Ο μεγαλύτερος μου στόχος
ΟΟλυμπιάδαΕίναι όνειρο ζωής για μένα
 
Τί είναι το τρίαθλο;

Το τρίαθλο αποτελείται από τρία αθλήματα : κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο σε διαδοχική σειρά δίχως διακοπή. Η κλασσική απόσταση είναι 1500μέτρα κολύμβηση, 10χιλιόμετρα ποδηλασία και 10 χιλιόμετρα τρέξιμο. Για ένα έμπειρο τριαθλητή αυτό συμαίνει ότι θα χρειαστεί κοντά στις δύο ώρες για να εκπληρώσει τον αγώνα ενώ για ένα αρχάριο μπορεί να χρειαστούν πάνω από τρεις ώρες.

Ιδιαιτερότητες του τριάθλου
Το κολύμπι είναι σ’ανοιχτό νερό κάτι που το διαφοροποιεί από το κολύμπι στο κολυμβητήριο. Καθίσταται απαραίτητη η δυνατότητα προσανατολισμού σ’ανοιχτό νερό, η προσαρμογή στο κρύο νερό (νεοπρέπνιο επιτρέπεται κάτω από 20βαθμούς κελσίου) καθώς επίσης και η δυνατότητα κολύμβησης με κύματα και άλλους αθλητές τριγύρω μας. Επίσης είναι απαραίτητο να έχουμε ξεπεράσει την φοβία που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι όταν κολυμπάνε διχως να βλέπουν τον πυθμένα της θάλασσας ή της λίμνης. Στην ποδηλασία επιτρέπεται πλέον το drafting οπότε το κομμάτι της ποδηλασίας από αγώνα χρονομέτρου γίνεται ποδηλασία δρόμου όπου υπάρχουν εναλλαγές ρυθμού και όπου η δυνατότητα ύπαρξης εντός ποδηλατικού γκρουπ απαιτεί ειδική προπόνηση ώστε να απαιτειθεί αυτή η άνεση.

Τό τρέξιμο είναι υπό κόπωση, κάτι που το διαφοροποιεί από έναν αγώνα δρόμου (διαφορές στα ενεργειακά αποθέματα με τα οποία ξεκινάμε τον αγώνα και ελαφριά διαφοροποίηση των χρησιμοποίουμένων μυικών ομάδων που παράγουν έργο.

Η Εμφάνιση του τριάθλου

Η λέξη ´Τρίαθλο´ πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1904, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά το αγώνισμα του Τριάθλου, το οποίο αποτελείτο από άλμα εις μήκος, ρίψη σφαίρας και δρόμο εκατό μέτρων. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1921, μία λέσχη κολύμβησης στην Μασσαλία (Γαλλία) διοργάνωσε έναν αγώνα τον οποίο ονόμασε ´Αγώνα των τριών αθλημάτων´, και ο οποίος αποτελείτο από ένα ποδηλατικό γύρο 7χλμ, τρέξιμο 5χλμ, και 200μ κολύμβησης. Νικητής σε αυτό τον αγώνα ήταν ο Lulu Helmet. Το 1934 στο Rochelle έγινε αγώνας όπου οι αθλητές κολύμπησαν 200 μέτρα ώστε να διασχίσουν το κανάλι, ποδηλάτησαν 10 χιλιόμετρα ώστε να μεταβούν από το λιμάνι στην περιοχή της και έτρεξαν 1200 μέτρα μέσα στον στίβο. Το 1972, ο David Pain, θέλοντας να γιορτάσει τα 50στά του γενέθλια, διοργάνωσε τον πρώτο γνωστό αγώνα πολλών αθλημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες - έναν αγώνα τρεξίματος και ποδηλασίας - στο San Diego της California.

Σημαδιακή ημερομηνία για την εμφάνιση του τριάθλου αποτελεί η 25η Σεπτεμβρίου του 1974. Ο Σύλλογος Δρομέων του San Diego, με επικεφαλής τους Jack Johnstone και Don Shanahan, δημοσιεύει ανακοίνωση με τίτλο:

´ΤΡΕΞΙΜΟ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ, ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΤΡΙΑΘΛΟ ΣΤΙΣ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ´

Η ανακοίνωση, περιγράφει την διεξαγωγή του αγωνίσματος: ´6 μίλια τρεξίματος, 5 μίλια ποδηλασίας (όλα μαζί) και 500 μέτρα κολύμβησης. Τα 2 μίλια του τρεξίματος θα γίνουν χωρίς παπούτσια σε γρασίδι και άμμο´. Τελειώνοντας, η ανακοίνωση ανέφερε: ´Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να φέρει το δικό του ποδήλατο´. Στα έπαθλα αναγράφηκε η λέξη ´Triathlon´, παίρνοντας την ονομασία από τα αντίστοιχα αθλήματα ´Pentahlon´, ´Decathlon´. Στον αγώνα αυτό συμμετείχαν 46 αθλητές, και επειδή ο αγώνας έγινε το απόγευμα, όταν βράδυασε, τα αυτοκίνητα έριχναν τους προβολείς τους στη θάλασσα ώστε να γίνει η κολύμβηση.

η διαδρομή του τρεξίματος στον πρώτο αγώνα τριάθλου στο San Diego
Τον Ιανουάριο του 1977, στη Χαβάη, ένας αξιωματικός του Ναυτικού, ο John Collins προκαλεί αθλητές αντοχής να συναγωνιστούν σε έναν αγώνα που να συνδυάζει κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο. Την εποχή εκείνη στη Χαβάη οι μεγαλύτεροι αγώνες αντοχής που υπήρχαν ήταν ο Waikiki Roughwater Swim (4,8χλμ), o Around-Oahu Bike Race (180χλμ) και ο μαραθώνιος της Χαβάη (42,195χλμ). Ο Collins πρότεινε ο αγώνας να περιλαμβάνει αυτούς τους τρεις αγώνες, και αυτός που θα τερματίσει πρώτος να ονομαστεί ´ironman´ , παίρνοντας σαν έπαθλο ένα σιδερένιο αγαλματίδιο.
Ο πρώτος τέτοιος αγώνας έγινε στις 18 Φεβρουαρίου του 1978, με 12 από τους 15 συμμετέχοντες να τερματίζουν. Εκεί, ο Gordon Haller γράφει ιστορία ως ο πρώτος αθλητής που τερματίζει αγώνα ironman, σε χρόνο 11 ωρών, 46 λεπτών και 58 δευτερολέπτων.

Το Μάϊο του 1979, ένα δεκασέλιδο άρθρο αφιερωμένο στο ironman της Χαβάη, εκτοξεύει τις συμμετοχές του επόμενου αγώνα στις 108. Το 1980 το κανάλι ABC αρχίζει να μεταδίδει τους αγώνες ironman, δίνοντάς τους τεράστια δημοσιότητα, με αποκορύφωμα το 1982, όταν όλος ο κόσμος βλέπει στην τηλεόρασή του την Julie Moss να σύρεται στο έδαφος στην προσπάθειά της να ολοκληρώσει τα τελευταία μέτρα του αγώνα και να τερματίσει πρώτη. Η λέξη ´Τρίαθλο´ επισημοποιήθηκε σαν λέξη τον Αύγουστο του 1983, όταν προστέθηκε στην 9η έκδοση του λεξικού Webster. Η τελική παγίωση του ironman γίνεται το 1986, όταν έναν ανώνυμος χορηγός προσφέρει χρηματικό έπαθλο 100,000 δολλαρίων, το οποίο κατέκτησε ο Dave Scott για τους άντρες και η Paula Newby-Fraser για τις γυναίκες.

Την άνοιξη του 1989 ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τριάθλου (ITU) στο Avignon της Γαλλίας. Ο Les McDonald εκλέγεται πρόεδρος της ομοσπονδίας. Σύμφωνα με το καταστατικό της, παράγραφος 1.1, έχει τους εξής στόχους :

# Να υποστηρίξει τα ιδανικά, σκοπούς και αρχές του Ολυμπιακού κινήματος και να διασφαλίσει την εισαγωγή του Αθλήματος στους Ολυμπιακούς αγώνες.
# Να προωθήσει και να αναπτύξει το άθλημα του Τριάθλου, Διάθλου, και τα συσχετιζόμενα σύνθετα αθλήματα (multi sport) ανά τον κόσμο.
# Να εξηπυρετήσει τα συμφέροντα των εθνικών ομοσπονδιών.
# Να βοηθήσει τις εθνικές ομοσπονδίες να οργανωθούν και να αναγνωρισθούν από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και από τα εθνικά συμβούλια/ συνομοσπονδίες.

Τον Αύγουστο αυτής της χρονιάς διεξάγεται και το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Avignon, με αποστάσεις 1,5 - 40 - 10. Τον Σεπτέμβριο του 1994 αποφασίζεται να συμπεριληφθεί το τρίαθλο στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα Αγώνων του Σύδνευ για το 2000. Τον Σεπτέμβριο του 2000, το τρίαθλο διεξάγεται πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Σίδνευ της Αυστραλίας.